Palačinke u vinskom šatou

Palačinke su definitivno najpopularniji i najjednostavniji desert, za koji se često odlučimo kada poželimo nešto slatko, a nismo raspolož... thumbnail 1 summary
Palačinke su definitivno najpopularniji i najjednostavniji desert, za koji se često odlučimo kada poželimo nešto slatko, a nismo raspoloženi za pripremu nekih kompliciranih slastica. Postoje razne verzije palačinki, od onih najobičnijih punjenih marmeladom, čokoladom ili sladoledom od onih zapečenih sa raznim vrstama punjenja. Ukoliko se odlučite za malo  neobičniju varijantu, predlažemo ove predivne palačinke u vinskom šatou.Za pripremu ove slastice, potrebno je prvo pripremiti palačinke prema osnovnom receptu, puniti ih smjesom od mljevenih oraha te ih na kraju preliti smjesom od vinskog šatoa.
Punjenje za palačinke:
Sastojci:
    • mljeveni orasi
    • vrhnje za kuhanje
    • šećer
    • grožđice
Priprema:
U posudi izmiješati mljevene orahe, vrhnje za kuhanje, šećer i malo grožđica prethodno natopljenih u rumu, te sve zajedno uz miješanje zagrijati dok ne ispari alkohol i postigne se smjesa primjerene gustoće.

Priprema preljeva od vinskog šatoa:
U posudu pristaviti vodu da zakuha. U drugoj posudi ovalna dna, pogodnoj da prekrije cijelu posudu s vodom i svojim dnom uroni u unutrašnjost (ali ne tako da dotiče vodu koja kuha), pjenjačom razmutiti dva žumanca i tri velike žlice šećera u prahu. Posudu s tom mješavinom staviti na posudu, stišati plamen, doliti nešto manje od 1 dl bijelog vina i tući pjenjačom dok se ne postigne čvrsta i glatka smjesa. Bitno je da se sve odvija nad parom kako se jaja na dnu posude ne bi zgrušala. Do pravih omjera vina i šećera najbolje je doći vlastitim iskustvom. Krema ne smije biti previše slatka, ali ne i previše kisela, a to ovisi upravo o vrsti vina i količini šećera. Dobra graševina sigurno je pouzdan izbor. Kada je sve gotovo pečene palačinke puniti gore opisanom smjesom, složiti u lijepe trokute, preliti ih vinskim šotoom, posuti sve mljevenim orasima i poslužiti uz čašu polusuhog, jako ohlađenog pjenušca. U slast!

Nema komentara

Objavi komentar