Prirodni lijek – čaj od koprive

Kod zdravstvenih problema često zaboravimo na činjenicu da nam je upravo priroda dala sve potrebno za očuvanje našeg zdravlja i da nam je... thumbnail 1 summary
Kod zdravstvenih problema često zaboravimo na činjenicu da nam je upravo priroda dala sve potrebno za očuvanje našeg zdravlja i da nam je sve to nadohvat ruke.
Maria Treben je u svojoj knjizi za koprivu napisala: „Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili, koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive.”Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. Već su stari Grci ovu veličanstvenu biljku koristili za masažu kod problema sa reumom.
Kopriva sadrži kalcij, kalij, željezo, fosfor, vitamine C i A i organske kiseline. Također, u koprivi se nalaze i flavonoidi koji dobro djeluju na rad organizma. Ekstrakt krojena je bogat sa željezom te pomaže kod anemije i problema s opadanjem kose.
Kalij koji se nalazi u koprivi ima diuretska svojstva te je jako dobar prirodni lijek za liječenje upale mokraćnih kanala, te kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca. Čaj od koprive je jako dobar za detoksikaciju i izbacivanje otrovnih tvari iz organizma. Također poboljšava opskrbu tijela kisikom, pročišćava krv, jako je dobar u borbi sa kožnim problemima posebice sa aknama. Djelotvoran je i kod raznih infekcija u uskoj šupljini, poput upala desni i pojave afti.
Priprema klasičnog čaja od koprive
Listove svježe koprive ostaviti da se osuše na hladnom i prozračnom mjestu. Suhe listove koprive čuvati u papirnatoj vrećici.
U 250 ml kipuće vode staviti 2 čajne žličice koprive i ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Potom čaj procijediti. Čaj se može piti mlak ili ohlađen i mogu ga piti trudnice i djeca (u manjim količinama). Laj od koprive se ne preporučuje osobama sa teškim bubrežnim i srčanim oboljenjima.
Recept za sok od koprive
Sastojci:
  • 30 vrhova mlade koprive ( vrh koprive i nekoliko listova ispod vrha)
  • 2 limuna
  • 2 naranče
  • 80 gr smeđeg šećera
  • 3 litre vode
Priprema:
Koprive u agrume dobro oprati, agrume narezati na kriške, staviti u staklenku su vodu sa šećerom i ostaviti da odstoji jedan dan. Potom rukama dobro izgnječite sastojke i procijediti sok. Uliti u staklenke i čuvati u hladnjaku. Ako ne želite odmah popiti sok onda ga ugrijte do vrenja.
Čaj od korijena koprive
Čaj od korijena koprive se preporučuje kod osoba koje boluju od dijabetsa i imaju povišeni kolesterol u krvi.
Sastojci:
  • šaka korijena koprive
  • 1 litra vode
Priprema:
Šaku sitno narezanog korijena od koprive preliti sa vrelom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta. Potom procijediti i piti nezaslađeno 5 puta dnevno po 1 dl. Čuvati pripremljeni čaj u hladnjaku.

Nema komentara

Objavi komentar